torsdag den 22. september 2016

Magtens Tredeling

Magtens Tredeling


Magten I Danmark er delt op i tre forskellige dele. Den Lovgivende magt, den Udøvende magt og den Dømmende magt.


Den Lovgivende magt består af dronningen og folketinget. Det er dem, der bestemmer over landet. De bestemmer bl.a. hvilke love der skal være i Danmark, og så kan de også komme med nye love. Dronningen har faktisk ikke noget at sige til hvad folketinget foretager sig, og det eneste hun faktisk laver er, at skrive under på lovene, som der bliver sendt til hende en gang om måneden.




Den Udøvende magt er regeringen. Det er dem, der tager stilling til, om der skal sendes politi eller militær ud til et sted hvor der eventuelt er brug for det. Det er hovedsageligt justits-ministeren, der tager stilling til det. Hvis politiet er i tvivl om de må bruge magt til at holde f.eks. et oprør tilbage ved hjælp af strømpistoler eller andet, så skal de have lov af justits-ministeren først. Det kan også forekomme, at justits-ministeren skal henvende sig til Statsministeren, hvis ministeren er i tvivl.

Den Dømmende magt er Domstolene i Danmark. Der er 27 domstole i Danmark. 24 af dem er byretter, 2 af dem er landsretter, som ligger henholdsvis i Viborg og København.
Den sidste er højesteretten. Den ligger også i København.
I en domstol er det ikke kun personer med en uddannelse inde for emnet der er bestemmer. Det er faktisk også normale borgere, der er blevet indkaldt. Grundloven siger faktisk, at almindelige mennesker skal være med til at dømme i straffesager.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar